Ce anume face ca dezinformarea despre vaccinuri să fie atât de convingătoare? Un răspuns surprinzător este puterea poveștilor. Adversarii vaccinării împărtășesc experiențe personale puternice despre boli ale copilăriei sau presupuse efecte secundare ale vaccinurilor. În schimb, oamenii de știință folosesc rareori aceleași strategii narative pentru a contracara dezinformarea.
Am citit recent un articol despre poveștile din știință. Cum putem folosi puterea poveștilor pentru a comunica mai eficient despre subiecte științifice controversate, inclusiv vaccinarea?
Trei strategii cheie pentru a face poveștile științifice mai concrete și mai captivante
1. Pune oameni în poveste
Poveștile științifice adesea nu au personaje – cel puțin, nu umane. O modalitate simplă de a îmbunătăți narațiunea este să incluzi oamenii de știință care fac descoperiri sau efectuează experimente ca personaje principale.
2. Explică știința ca proces
Oamenii consideră adesea știința ca fiind obiectivă și imparțială. Dar știința este de fapt o practică umană care implică constant alegeri, greșeli și prejudecăți.
3. Include ceea ce contează pentru oameni
Subiectele științifice sunt importante, dar s-ar putea să nu fie întotdeauna cele mai presante preocupări ale publicului.
Oricine poate spune poveștile științei. Când împărtășim informații online despre sănătate sau vorbim cu prietenii și familia despre vreme, contribuim la informațiile care circulă despre subiecte științifice.